Leerlingencommissies: ‘vóór en dóór leerlingen’!
Op het Castor College hebben we veel aandacht voor allerlei activiteiten die buiten de les plaatsvinden. Denk aan excursies, sportdagen, muziekavonden, schoolfeesten, filmavonden, projecten en ga zo maar door.
Op het Castor College gaat het niet alleen om leren binnen de schoolvakken, maar besteden we ook aandacht aan persoonlijke en sociale ontwikkelen en gaat het om het ontdekken van talenten, het maken van nieuwe vrienden en ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerking en leidinggeven. School is dé plek waar je vrienden ontmoet, interesses deelt en elkaar inspireert en motiveert.
Zo veel mogelijk activiteiten worden daarom georganiseerd voor, maar vooral dóór leerlingen.
Alle leerlingen kunnen zich opgeven voor één (of meer) van de commissies en daarmee mee volledig meedraaien in de organisatie van de activiteiten. Help met het opzetten van de muziekavond, denk mee over hoe we een schoolfeest kunnen promoten, bepaal welke films er worden gedraaid op de filmavond, kies een thema voor het eindfeest, kortom draag jouw steentje bij aan de buitenschoolse activiteiten.
Feestcommissie: ben jij een party animal?
Ben jij gek van een feestje? Schrijf je dan in voor de feestcommissie! De feestcommissie organiseert onder andere het Halloweenfeest, het gala en andere leuke feesten! Met de feestcommissie bepaal je thema’s van de feesten, tover je de school om tot een echte feestlocatie, zorg je voor de drankjes die geschonken moet worden, denk je na over de muziek die gedraaid gaat worden en moet er worden nagedacht over het licht.
Kijk in de jaaragenda voor alle feesten die er dit schooljaar zijn!
Fotocommissie
Vind jij het leuk om foto’s te maken, maar wil je ook meer leren over fotografie? Bij de fotocommissie kan dat! Als lid van de fotocommissie krijg je leuke opdrachten, kijken jullie samen naar elkaars werk en krijg je goede tips om bij te leren. Bovendien worden verschillende foto’s in school opgehangen. Maar daarnaast maakt de fotocommissie ook foto’s van alle activiteiten op school. Maak toffe foto’s van de feesten, tijdens de filmavond of tijdens sportactiviteiten bijvoorbeeld.
Ook gaat de fotocommissie ieder jaar op excursie naar het Amsterdam Light Festival om daar mooie plaatjes te schieten.
Jaarboekcommissie
Over 10 of 20 jaar denk je vast nog weleens terug aan je oude school. Gelukkig heb je dan de foto’s nog! Ieder jaar maakt de jaarboekcommissie, bestaande uit H5- en V6-leerlingen, een jaarboek met veel fotoherinneringen en van iedere examenkandidaat een persoonlijk stukje.
Zit je in H5 of V6 en vind je het leuk om hieraan mee te werken? Deze commissie bepaalt de inhoud en de vormgeving van het jaarboek. Heb je leuke ideeën hiervoor, meld je dan aan! Het zou fijn zijn om uit iedere examenklas 1 of 2 leerlingen te hebben.
Algemene commissie
De algemene commissie is van alle markten thuis. Vind jij eigenlijk alles leuk en wil je overal wel een handje te helpen? Dan is de algemene commissie iets voor jou!
Nog net de laatste inkopen doen voor een feest? Is er iemand ziek en moet er bijgesprongen worden? Helpen met het aankleden van de school voor het Halloweenfeest? De ene keer drankjes verkopen en de keer daarop helpen bij de kaartverkoop. Heel afwisselend dus, je helpt waar nodig. Kortom: een niet te missen commissie!
Leerlingenraad
De leerlingenraad is een groep van ongeveer 20 leerlingen die samen de mening van alle leerlingen op school vertegenwoordigen. De leerlingenraad is een officiële bestuurslaag op school net als de ouderraad en de medezeggenschapsraad.
De raad haalt meningen van zoveel mogelijk leerlingen op, vergadert ongeveer één keer in de maand en vormt dan een mening over de besproken zaken, grote en kleine beleidszaken. De raad heeft een adviesfunctie richting de schoolleiding. Regelmatig is de heer Van Buuren aanwezig bij een vergadering van de leerlingenraad. De schoolleiding kan de leerlingenraad ook als klankbord gebruiken. Twee leerlingen van de leerlingenraad hebben zitting in de MR en GMR.
Het uitgangspunt van de leerlingenraad is altijd ‘hoe kan het beter op school’? Soms gaat het over het schoolplein, de volgende keer over een schoolfeest of over de kantine, maar het kan ook gaan over de toetsweken of over de excursies die er zijn. De leerlingenraad bepaald zelf de agenda, maar ook de directie, het MT en docenten kunnen onderwerpen aandragen om te laten bespreken door de leerlingenraad.
Elke brugklas krijgt na de herfstvakantie informatie over de leerlingenraad. Daarna kan je solliciteren en kan je uiteindelijk 5 of 6 jaar lid zijn van de leerlingenraad. Bij sommige opleidingen is het handig, voor de aanname, om in de leerlingenraad te hebben gezeten (en dat aan te tonen met een certificaat).
Heb je ook een mening over wat er wel en niet goed werkt op school, denk en praat je graag mee of heb je een op- of aanmerking over de school? Stuur een mailtje naar leerlingenraad@castorcollege.nl
Juniormentoren
Elke klas heeft een eigen mentor., maar iedere brugklas heeft ook twee juniormentoren. Dit zijn leerlingen uit de 4e klassen die jouw mentor helpen en assisteren als dat nodig of leuk is! Deze leerlingen zijn “experts” en kunnen antwoord geven op veel vragen over school.. Naast het beantwoorden van vragen zijn ze ook altijd van de partij bij de activiteiten die voor de brugklassen georganiseerd worden.
Na februari vakantie start de werving. Alle 3e klassers krijgen een oproep om juniormenor te worden. Je kunt je dan aanmelden voor een gesprek. Je kunt je als duo opgeven!
Gender & Sexuality Alliance (GSA)
De Gender & Sexuality Alliance oftewel de GSA is voor iedereen die mee wil denken en na wil denken over seksualiteit, geaardheid en identiteit. Het is een hele diverse en enthousiaste groep die zich toelegt op veiligheid en wederzijdse acceptatie op school. Ze bieden een veilig haven aan leerlingen die nadenken over hun seksuele geaardheid en identiteit of graag spreken met gelijkgestemden om ervaringen te delen.
De GSA komt ongeveer één keer per maand bij elkaar het hele jaar door, maar rond het organiseren van evenementen zoals “coming out day” en “Paarse Vrijdag” komen we vaker bij elkaar. Verder zijn we te vinden op Insta en kun je met eventuele vragen naar gsa@castorcollege.nl
Wil je weten op welke datum ‘coming out day’ en ‘Paarse Vrijdag’ dit jaar valt? Kijk in de jaaragenda.
Paarse vrijdag
Paarse vrijdag is een dag waarop de school paars kleurt. Het gebouw wordt versierd, maar ook docenten en leerlingen wordt gevraagd om in het paars naar school te komen. Op deze manier tonen we solidariteit voor de seksuele- en genderdiversiteit. Paarse vrijdag is altijd de tweede vrijdag van december.
Coming out day
Coming out day is een internationale dag van aandacht en respect voor lhbti’s en queer-personen. Het statement van deze dag is: jezelf zijn, ongeacht je seksuele geaardheid of genderidentiteit. De GSA staat uiteraard stil bij deze dag.
Dansteam
Is dansen jouw passie? Dan kun je geselecteerd worden voor ons dansteam. Dit team oefent iedere week op een waanzinnige dans in te studeren.
Het dansteam treedt onder andere op tijdens brugklasactiviteiten en tijdens het Open Huis. Maar, het kan ook zomaar gebeuren dat het dansteam gevraagd wordt voor een optreden bij het schooltoneel of op een schoolfeest.
En ieder jaar doen we mee met Olympic Moves, waarbij het team het opneemt tegen andere scholen. Wie weet worden jullie wel kampioen!
Het dansteam van dit schooljaar is al geselecteerd en druk aan het oefenen. Wil jij volgend jaar ook meedoen en weten hoe je geselecteerd kunt worden?
Ecoteam
Wij zijn het Eco-Team en wij zetten ons in om onze school groener, schoner en duurzamer te maken. We doen dat door activiteiten te organiseren als bomen planten, het schoolgebouw te isoleren en afval te scheiden. Dit doen wij door samen de problemen vast te stellen en daar oplossingen voor te bedenken. Het is hoog tijd om onze school duurzamer te maken. Want we hebben maar één AARDE en daar moeten we zuinig op zijn. Wil jij ook lid worden van het Eco-Team of heb jij zelf ook groene ideeën mail ons!
Schoolband
Lijkt het je leuk om samen met anderen muziek te maken? Schrijf je dan in voor het project ‘BAND’.
Met het project ‘BAND’ willen we een eigen schoolband opzetten. Met de groep gaan jullie nummers instuderen in één van de ruimtes van het muzieklokaal met behulp van de instrumenten die je in het lokaal kunt vinden en die jullie kunnen bespelen. Natuurlijk kun je de muziekdocenten ook af en toe om hulp vragen, maar er wordt wel verwacht dat je al (een beetje) muziek kan maken. De nummers die jullie gaan spelen mag je zelf kiezen.
Het is leuk om te oefenen en nieuwe nummers te leren, jullie kunnen lekker jammen en natuurlijk wordt er ook opgetreden! Tijdens het Open Huis, tijdens de muziekavond, met de diploma-uitreiking of gewoon in een pauze!
Debatclub
Deel jij graag je mening met anderen? Heb je altijd al willen leren hoe je je eigen standpunten kunt verdedigen? Wil je je communicatieve vaardigheden verbeteren en beter worden in spreken? Dan is de Debatclub iets voor jou!
Wat doen we in de debatclub? We komen meerdere keren bij elkaar om te werken aan onze debatvaardigheden. We zullen tegen elkaar debatteren, leren hoe je standpunten inneemt en oefenen met spreken. Daarnaast gaan wij ook meedoen aan verschillende landelijke wedstrijden. Wist je dat we laatst een prijs gewonnen hebben tijdens het intergymnasiaal, een bekende wedstrijd waarbij je leert speechen? Een mooie bijkomstigheid is, naast dat het heel leuk is, dat als je in een debatclub hebt gezeten, dit vaak goed op je cv staat voor toekomstige banen en studies. Dus waar wacht je nog op?