Skip to main content

MAVO: wij zijn slim en praktisch ingesteld

... en ook nog creatief!

ONDERBOUW MAVO/ HAVO 

In het eerste en tweede leerjaar ben je je nog breed aan het oriënteren. Je hebt veel vakken en een vaste klas. In die twee jaar groei je naar het niveau dat bij je past. Aan het einde van de tweejarige brugklas ga je verder op mavo of havo niveau. School is uiteraard meer dan een verzameling vakken. Je leert onder andere ook plannen, samenwerken, presenteren onderzoeken en jezelf organiseren. Dit zijn de executieve functies. Ook hier besteden wij in de onderbouw ruim aandacht aan. 

Naast alle leervakken ben je natuurlijk ook sportief en creatief bezig! 

LOB

In de tweede klas ga je je voorbereiden op je pakketkeuze en oriënteer je je op vervolgopleidingen. Dit traject noemen we LOP (Loopbaan, Oriëntatie en Begeleiding) 

Tijdens dit traject word je geholpen en begeleid door de mentor en de decaan. 

Als voorbereiding voor het kiezen van de juiste opleiding, ga je met de mentor opdrachten doen waardoor je jezelf beter leert kennen en je talenten ontdekt. Je bezoekt vervolgopleidingen en gaat stagelopen. De decaan helpt je daarbij. 

NIEUWE VAKKEN IN DE BOVENBOUW

Als je van de tweede naar de derde gaat kies je dus een profiel en bij zo’n profiel horen ook een aantal nieuwe vakken. Voor het profiel Techniek kun je bijvoorbeeld Nask1 (natuurkunde) of Nask2 (scheikunde) kiezen.
Ook de vakken Drama en Kunst worden aangeboden in de bovenbouw. Om een
goede indruk te krijgen en om een goede keuze te maken, krijg je in de tweede klas al proeflesjes en worden jij en je ouders goed voorgelicht tijdens het profielevent, zodat je zeker welk vak het beste bij je past.

Op het Castor vinden we het ook belangrijk dat je leert van en met je omgeving. Daarom bieden we voor alle leerlingen in 3 mavo het vak CBL aan (challenged based learning). Twee uur per week werk je aan een project met een bepaald thema. Het eerste thema is “ontwerp je droomschool”. Samen met de docent maak je gedurende aan aantal weken een ontwerp en uiteindelijk voer je het
natuurlijk uit!

Profielkeuze

In het tweede leerjaar ga je kiezen uit de volgende drie profielen: techniek en economie, techniek en zorg & welzijn en economie & zorg en welzijn. Binnen ieder profiel zijn er verplichte vakken en heb je de keuze uit vakken die het beste bij je passen. In leerjaar vier doe je eindexamen in de verplichte en gekozen vakken.

In onderstaande link vinden jullie meer informatie over de profielen en de vakken die daarbij horen. (link hiernaast)

Bovenbouw

In het 3e en 4e waar heb je gekozen voor één van de profielen Techniek. Economie of Zorg & Welzijn. In het 3e leerjaar begin je al met toetsen die meetellen voor het examen, de PTA toetsen. Omdat we je goed willen voorbereiden en je de kans willen geven om bij ons te groeien, doen we dit pas aan het einde van het jaar, voor een klein aantal vakken. Uiteraard word je hier goed op voorbereid. Net als bij het kiezen van de juiste opleiding na de Mavo. Welke MBO opleiding past bij mij? Of ga ik verder op de Havo? Bij al deze moeilijke keuzes word je begeleid door jouw mentor en decaan in zowel de 3e als de 4e klas. Je gaat ook stagelopen, proef studeren, je bezoekt het Nova College en Tata Steel en je gaat naar de Techdag Smart Maintenance Day. Uiteraard voer je ook gesprekken met zowel de decaan als je mentor.
Eén ding is zeker; als je in het 4e jaar je examen hebt gedaan en je diploma hebt gehaald, weet je precies wat je daarna gaat doen.
Vloeiend van vmbo naar nova (novacollege.nl)

Activiteiten en reizen

In ieder schooljaar organiseren we een aantal projectdagen voor alle leerlingen. Op die dagen zijn er tal van activiteiten, sommige buitenschools.

Daarnaast hebben we ook activiteiten zoals: excursies, projecten, sportdagen etc. Hieronder enkele voorbeelden.

Samen met je klas: introductiedagen en bingo, klassenuitje, Sinterklaasviering, kerstontbijt, schoolfeest, schoolreis en de bovenbouw.

In de bovenbouw doe je naast de lessen natuurlijk ook leuke dingen met elkaar. Zo gaan we aan het begin van het jaar paintballen, blowkarten op het strand of lasergamen. In het 3e leerjaar ga je gezellig op kamp, dit jaar hebben we gekozen voor de Ardennen waar we gaan abseilen, raften, mountainbiken en nog veel meer!
We zorgen er in ieder geval voor, dat je hier een superleuke Castortijd hebt!

Sport: het korfbaltoernooi, het badmintontoernooi en het voetbaltoernooi

Voor bepaalde activiteiten vragen wij van de ouders een vrijwillige financiële bijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van de locatie en het leerjaar. Lees meer over de financiële bijdrage.

Bekijk hier de brochure Regels Vrijwillige Ouderbijdrage

Bevorderingsrichtlijnen

Aan de hand van je eindrapport bepalen we of je bevorderd wordt naar het volgende leerjaar. Hiervoor hanteren wij de bevorderingsrichtlijnen. Download hier vanaf oktober de bevorderingsrichtlijnen.

Examens en PTA-dossiers

Het examen bestaat bij sommige vakken uit een schoolexamen (SE) en voor andere vakken uit een schoolexamen én een centraal examen (CE). Het schoolexamen omvat een programma van toetsing en afsluiting (PTA). Het schoolexamen wordt afgenomen in de zogenaamde PTA-weken in mavo 4. Het centraal examen is in de maand mei van het examenjaar. 

In het PTA-dossier wordt per vak omschreven uit welke toetsen, praktische opdrachten en handelingen het schoolexamen bestaat. Ook vind je in het PTA-dossier het examenreglement, de slaagzakregeling en informatie over het combinatiecijfer.

De PTA-dossiers kun je hieronder vanaf oktober downloaden:

PTD-dossiers

De leerlingen op onze school maken toetsen. Dit gebeurt door het schooljaar heen maar ook tijdens toets-weken. In het PTD-dossier wordt per vak beschreven wanneer de toetsen zijn en wat de inhoud van de toetsen is.
Met dit overzicht weten de leerlingen wat er in een jaar van ze verwacht wordt.

De PTD-dossiers kun je hier downloaden: